FISKING: Det blir mye fisking på Mats Nygård. (Foto: Privat)
17. mars 2019

Lever ut drømmen sin

For to år siden reiste Mysen-gutten Mats Nygård til Trøndelag for å gå på sportsfiskelandslinja på Grong videregående skole.

Dette er en skole hvor man kombinerer studiekompetanse med fiske og friluftsliv.

– På våren, sommeren og høsten er vi ute på tur tre dager i uka og to dager inne med fellesfag. På vinterstid bruker vi mer tid på fellesfag for å komme gjennom pensumet, men vi har fortsatt en dag i uka hvor vi er ute og fisker. Det er en fantastisk hverdag med variert skole, forteller Mats til MysenPosten.

Han har alltid hatt stor interesse for friluftsliv, jakt og fiske. Det er også grunnen til at han valgte denne linja.

– I tillegg følte jeg at det hadde vært tøft og prøvd noe nytt. Det var et vanskelig valg, men jeg tenkte først at jeg kan jo starte og se hva jeg syntes om å gå der. Og etter ei uke var jeg 100% sikker på at det var det her jeg ville, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

KOMPISER: Mats Nygård (t.v.) og kompisen Lars Bjørnar Ericsson fra Hærland går på skole sammen. (Foto: Privat)

Ble lei på ungdomsskolen
Unggutten hadde aldri trodd at han skulle flytte til en ny plass som 16-åring.

– Det var en ganske tøff overgang fra å aldri ha kokt ei potet eller starta en vaskemaskin, til å klare meg helt selv, fortsetter han.

Da han gikk på ungdomsskolen begynte han å bli litt lei av skolen. Det å lære seg stoffet på skolen ble bare vanskeligere og vanskeligere, samt at han ikke hadde motivasjon.

– Da blir også karakterene deretter. Da jeg startet i Grong var jeg veldig spent på hvordan videregående-pensumet skulle være i forhold til ungdomsskolen. Men med det opplegget vi har på skolen fikk jeg mye mer motivasjon, sier han.

Han så tidlig en forbedring på karakterene og syntes det ble mye artigere å være på skolen.

– Og fra å gå ut ungdomsskolen med et karaktersnitt jeg egentlig ikke syntes var noe mer enn ok, kunne jeg gå ut første året på videregående skole med et karaktersnitt jeg var fantastisk fornøyd med, sier Nygård.

(Saken fortsetter under bildet)

FORNØYD: 17-åringen får oppleve mye bra i Grong. (Foto: Vetle Tobias Salberg)

Flere fra Indre Østfold
17-åringen er ikke den eneste fra Indre Østfold. Hans kompis Lars Bjørnar Ericsson fra Hærland er også med, i tillegg til to andre fra henholdsvis Rakkestad og Trøgstad.

Det å skulle reise fra Mysen var ikke et lett valg. For helt frem til han fikk en telefon fra noen på skolen i Grong, så var planen og førstevalget elektrolinja på Askim videregående skole. Da han ble oppringt og spurt om han hadde tenkt noe mer på å starte på sportsfiskelandslinja, svarte han at ideen var lagt på is.

– Han fortalte likevel litt om skolen og hva slags muligheter jeg hadde der. Det var da jeg begynte å tenke, det er jo det her som er drømmen, forteller Nygård, som synes det verste var å dra fra familie og venner.

– Jeg pleier som regel å dra hjem i feriene vi har, og da er det alltid godt å komme hjem til Mysen og møte venner og familien. Det å flytte i ung alder å gå en skole man virkelig har lyst til å gå er noe jeg anbefaler alle. Selv har jeg vokst masse på disse to årene og fått mange nye venner og bekjente, forteller Nygård.

TRIVES: Mysen-gutten trives godt på skolen i Trøndelag. (Foto: Privat)

Mange opplevelser
Han går nå det andre året på skolen i Trøndelag, og det blir mange nye inntrykk når man går på en slik skole langt hjemmefra.

– Vi driver med isfiske, sjøfiske og ørretfiske. Til våren skal vi til Steigen på kveitefiske. Dette er en tur linja drar på hvert år, sier Mats.

På det tredje og siste året skal de til Skottland på laksefiske, for å møte proffe laksefiskere.

Nygård har også klart å få seg jobb på Intersport der han bor. Noe som ikke er så lett etter som det er et veldig lite sted med få arbeidsplasser.

– Jeg sendte dem en CV i mai i fjor, og fikk jobben. Og jobber der store deler av sommeren, i helgene og på kveldstid i ukedagene. Dette har gitt meg mange kontakter og en mye større økonomisk frihet. Det å leve på stipendet er ikke så lett, man kan liksom aldri koste på seg noe ekstra, sier han.

På jobb møter han grunneiere og lokale som har mange gode jakt og fisketips, og lar han jakte og fiske gratis på deres eiendom.

Mats og en kompis jobber som fiskeguider og roere i laksesesongen.

– Det å komme til en ny plass og få så mange nye kontakter og venner for livet er en fantastisk følelse og noe jeg absolutt ikke ville vært foruten, avslutter Mats Nygård.

Grong – Wikipedia

Grong ( sørsamisk Kråangke) er en kommune i Namdalen i Trøndelag. Den ligger langs E6, 20 mil nord for Trondheim. Gjennom kommunen renner også Namsen, en velkjent lakseelv, som munner ut i Namsos. Kommunevåpenet er tre grønne trekanter plassert oppå hverandre som symboliserer et grantre, noe kommunen har mye av.