Melleby Sanitetsforening. (Foto: Privat)
26. februar 2019

Fjær for forskning

Årlig får rundt 500 kvinner eggstokkreft i Norge. Dette er en av de mest dødelige kreftsykdommene kvinner kan få. Samtidig blir enda flere rammet av brystkreft.

Mange er genetisk disponert, og frykten for å bli rammet oppleves dramatisk for de kvinnene det gjelder.

Eidsberg Sanitetsforening og Melleby Sanitetsforening bidrar med å selge fastelavnsris i disse dager.

– Til tross for både vinterferie og VM på ski er vi fornøyd. Vi har en del ris igjen, så håper på mange kunder til helgen. Dere støtter en god sak, og inntektene går til små og store prosjekter i bygda vår, sier Marit Berendtsen, sekretær i Eidsberg Sanitetsforening, til MysenPosten.

Hun kan også fortelle at 12 damer har bidratt med 360 ris.

– Vi solgte torsdag, fredag og lørdag i forrige uke og de samme dagene denne uken, sier Berendtsen, og legger til at de står på Rema 1000, Coop Extra og Bunnpris.

(Saken fortsetter under bildet)

Eidsberg Sanitetsforening. (Foto: Privat)

Hos Melleby Sanitetsforening er det 45 medlemmer og nesten alle har hjulpet til her.

– Vi har hatt dugnad, hvor vi blant annet har vært i skogen og hentet ris. En fin dugnadsgjeng, og positive damer. Fastelavn er en av de store dugnadene vi har i løpet av året, kan Anne Kari Dillevik, leder av foreningen fortelle.

Ifølge Dillevik er de å treffe på Morenen kjøpesenter denne uken.

Økt kunnskap for kvinner
– Takket være inntektene fra fastelavnsris, vet vi nå eksempelvis mer om hvordan kvinner som fjerner friske organer for å forebygge kreft, kan få et bedre liv, sier generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening, i en pressemelding.

Selv om det norske helsevesenet tilbyr slike operasjoner, har man ikke hatt tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene. Derfor har Sanitetskvinnene finansiert forskningen til gynekolog Nora Johansen ved Sørlandet sykehus.

Herlofson er glad for at Sanitetskvinnene og Nora Johansen i fellesskap har bidratt til økt kunnskap for kvinner som må ta valget om de skal fjerne friske organer fordi det er arvelig kreft i familien. Dette er et godt eksempel på forskning på kvinners helse som blir realisert takket være salg av fastelavnsris.

– Jeg oppfordrer alle til å kjøpe fastelavnsris. På den måten kan du være med på å støtte kvinnehelseforskning, avslutter generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening.

(Kilde: Norske Kvinners Sanitetsforening)

Generalsekretær Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening. (Pressefoto)