Knut Olav Brekklund Sæves viser stolt frem kulturprogrammet. Foto: Glenn Thomas Nilsen
18. januar 2019

Kulturprogrammet er servert

Hvert halvår gir Eidsberg kommune ut en brosjyre som viser årets aktiviteter. Oversikten over arrangementene denne våren og sommeren er nå presentert.

MysenPosten har tatt en prat med Knut Olav Brekklund Sæves, som er virksomhetsleder kultur, næring og stedsutvikling, om årets arrangementer.

– Vi er veldig stolte av å kunne presentere hele bredden av arrangementer og opplevelser for innbyggerne i Eidsberg og nabokommuner. Det skjer utrolig mye i kommunen. Denne viser ikke bare kommunens arrangementer, men også proffesjonelle aktører og frivillige. Hele bredden fra fortellerstund på biblioteket, via kino til arrangementer i regi av Den Norske Turistforening, forteller Brekklund Sæves.

(Saken fortsetter under bildet)

Vårdager på Høytorp fort er et populært innslag i kommunen. Arkivfoto: Adrian Sellstrøm

Variert tilbud
Brekklund Sæves trekker frem flere av de store arrangementene. Et av dem er at det skal arrangeres UKM i Eidsberg i år.

– I fjor tok Ungdommens Kulturhus virkelig tak i å revitalisere UKM i Eidsberg. Den hadde vi ikke prioritert på en del år. Det gikk så bra med mange nye unge mennesker som sto opp på scenen, og gjorde nye ting at Eidsberg ble kåret til årets turbokommune i fylket, sier han.

En annen ting han nevner er at det skjer mye på biblioteket dette året. Blant annet har kommunen fått støtte fra Fritt Ord til å holde en debatt. En debatt som Brekklund Sæves sier han gleder seg til.

– Det er en oppladning til den internasjojnale kvinnedagen. Ikke en debatt for at noen skal tas, men for å snakke om et tema som kanskje er underkommunisert i den regionen vi bor i, sier Brekklund Sæves.

Debatten handler om at det politiske klimaet i de kommunene som nå slår seg sammen på mange områder er sterkt mannsdominert, og med en politisk historie som ikke er stort annerledes. Eidsberg kommune går eksempelvis inn i historiebøkene uten noensinne å ha hatt en kvinnelig ordfører. Debatten reiser spørsmålet om hvilken rolle kvinner skal spille på Indre Østfolds politiske scene i fremtiden.

Biblioteket er også blitt kjent for flere 180 minutters foredragsmaraton, med blant annet av Kjell Olausen (Smedgata), Even Elvenes (Momarken travbanes historie) og Svein Syversen med Trømborgfjella på 180 minutter. Syversen er tilbake med foredrag igjen. Denne gangen om Østfold på langs.

Brekklund Sæves tror at trekkplasteret i år blir Mysen ByFest med Oslo Ess på scenen.

– En av de store satsingene fra kommunen i år er et samarbeid med orkesterlederen Bjørn Halstensen fra Fredrikstad. Vi har jo en flott musikallinje som gjorde Jungelboken senest i fjor. I år skal de de sammen med Halstensen og en najsonal hovedvokalist gjøre George Michael Tribute Show i Fesiviteten. Da får vi se både nasjonal toppartist sammen med våre unge talenter, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Også i år blir det flere arrangementer på Folkenborg museum. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Siste året med egen kommune
Året man nå går inn i blir et historisk år, ettersom det er det siste året Eidsberg opptrer som egen kommune.

– Vi skal gå på jobb for å lage aktiviteter i Mysen selv i et år hvor vi omstiller oss til å bli en del av Indre Østfold kommune. Så vi har prøvd å tilpasse oss den virkeligheten, samtidig som vi skal holde trykket oppe. Og det syns jeg vi gjør når man ser på dette i sin helhet, fortsetter virksomhetslederen.

Planen er å gi ut et slikt program til høsten også.

– Vi skal finne ut om vi skal gi ut ett til for Eidsberg, eller om vi kanskje går rett inn i felleskapet og lager noe som synliggjør hele den nye kommunen, og kanskje allerede fra høsten av. Den beslutningen er ikke tatt ennå, men jeg heller litt til den siste, og har lyst til å gjøre det, avslutter Knut Olav Brekklund Sæves.

Matmarked i David Blidsgate. Arkivfoto: Adrian Sellstrøm