Foto: Eidsberg kommune
21. desember 2018

Villa-Marit vant pris

Fredag ble det kjent at det var Marit Vikingstad Udahl som er vinner av arkitektur- og byutviklingsprisen i Mysen for 2018.

Både på våren og høsten har hun invitert til Matmarked i David Blids gate, og dette er også godt nevnt i begrunnelsen om prisen.

– Prisen tildeles for det arbeidet som er lagt ned for å opparbeide matmarkedene i Mysen til en viktig arena for lokale produsenter av mat og drikke. Markedene er et særdeles viktig bidrag til visjonen om å gjøre Mysen til Østlandets mest attraktive småby, ifølge Eidsberg kommune.

Saken fortsetter under bildet

Matmarked utenfor Villa Mat og Mer. Arkivfoto: Adrian Sellstrøm

Det er ikke første gang hun mottar en pris her i kommunen. I 2011 ble hun tildelt Eidsberg kommunes Tiltaks- og næringspris.

Hun er ikke den eneste som finalisten. De to andre var Måsan Rullepark og Lys på Mølla. Belønningen der var en plakett. Denne gis til byggherren og skal festes på byggverket.

Vikingstad Udahl driver til daglig Villa Mat og Mer.

– Det gjør godt at mange setter pris på det vi gjør i Mysen! Og Matmarkedene gjennomføres ved hjelp av veldig mange andre! Herlige entusiastiske ansatte, gode venner som alltid stiller opp, en storfamilie som er med på morroa og alle de herlige matprodusentene som stiller opp med gode matmatvarer i bodene, næringsdrivende i Mysen som oppmuntrer og ikke minst alle dere våre kjære gjester, skriver hun på Facebook-siden til Villa Mat og Mer fredag kveld.

Dette er juryens begrunnelse:

Matmarkedene i David Blidsgate skaper en attraktiv bruk av et sentralt byrom i Mysen. Matmarkedet bidrar til å skape byliv «mellom husene». Fokuset på kortreist handel og opplevelse er viktig for byutvikling i mindre byer som Mysen. Tyve like torgboder bidrar til et helhetlig, ryddig og estetisk pent uttrykk. Utvikling av torgbodene var initiert av Marit, og utført av kommunen i samarbeid med Trøgstad fengsel. Det er blitt et levende matmarked gjennom samarbeid mellom kommune, private og frivillige.

Matmarkedet står for omdømmebygging av Mysen i trykte og digitale medier, og en svært god synliggjøring av mat- og landbrukskommunen Eidsberg. Matmarkedene er arrangementer, men har også arkitektoniske verdier; byrommet, fasadene i gata og bevaringsverdige bygg. Dette er en vesentlig del av opplevelsen knyttet til markedet. 

Arkitektur- og byutviklingsprisen skal gå til bygninger og/ eller prosjekter som er med på å skape engasjement og byliv. Matmarkedene skaper byliv og fokus på Mysens gamle «slakterigate» som vår nye «mat og drikke-gate».

Matmarkedene er gjennomført med en kvalitet som er forbilledlig, og som kan inspirere mange næringsdrivende i Mysen og Indre Østfold. 

Juryen har vært opptatt av å plukke ut finalister som representerer og synliggjør nye og spennende prosjekter som er med på å løfte Mysen som Østlandets mest attraktive småby. Det finnes flere flotte eksempler på eksisterende bygninger og aktiviteter i Mysen som kan fortjene en arkitektur- og byutviklingspris.

Kilde: Eidsberg kommune

Marit Vikingstad Udahl ( i midten) mottok prisen fredag.
Til venstre: Byutvikler Elisabeth Strengen og ordfører Erik Unaas. (Foto: Eidsberg kommune)