Leserinnlegg fra Sonja Vedahl.
19. desember 2018

Leserinnlegg: Festiviteten stenger!

Barn og unge i Eidsberg har rett til å glede seg til jul. Barn og unge har rett til å drive med aktiviteter som gir glede, læring og samhold.

Med dette som utgangspunkt var det med sjokk vi leste om tidenes verste julegave fra Eidsberg kommune. Festiviteten stenges med umiddelbar virkning på permanent basis!
Vel, noen vil si at dette ikke burde overraske. Men sannheten er at Mysen Svømmeklubb ikke har vært informert om prøvetakingen som kommunen bestilte i høst. Ingen fra kommunen tenkte det var viktig å gå i dialog med Mysen Svømmeklubb om mulighetene stenging. Hvorfor skulle de det? Hvem er egentlig Mysen Svømmeklubb?

Ut i fra medias dekning, som refererer kommunens framlegg av saken, så høres det ut som om det er skoleelevenes svømmeundervisning og ansatte ved badet som rammes særskilt. Og det gjør de jo. Men jeg synes også Mysen Svømmeklubb fortjener å bli hørt skikkelig også nå.
Mysen Svømmeklubb er kommunens nest største idrettslag. Mysen Svømmeklubb sørger for svømmekurs i kommunen. I løpet av et år har vi 120 glade barn på kurs, fordelt på 4 kurs i uken, gjennom 3 kursrunder i løpet av året. I tillegg har vi ventelister!
Klubben har også viktig svømmeopplæring for ungdommene ved Mysebu, fordelt på 3 kurs i uken.

Etter svømmekursene tilbyr Mysen Svømmeklubb svømmegrupper fordelt på 6 nivåer. De minste, som er på gruppe D og E, trener på Festiviteten, på mandager, tirsdager og torsdager. Denne gruppen rekrutterer vi fra svømmekursene.
Når vi oppsummerer så er det i realiteten et antall på 70 barn og unge som er på Festiviteten hver uke, og sett i løpet av et år så er det 160 barn som rammes av stengingen.
I tillegg har klubben også en Oldboys-gruppe som trener to ganger i uken ved Festiviteten.
Kommunene nevner ansatte som rammes. Vi har også ansatte. Det er 8 trenere og instruktører som rammes direkte.

De eldste svømmerne i klubben, gruppe Elite, A, B og C, trener i dag ved ØB. Dette er konkurransesvømmerne. Vi er stolte av å ha ca 20 hardtarbeidende konkurransesvømmere, som deltar på store stevner og fra neste år vil vi også ha deltager i NM. De eldste av disse trener så mye som 20 timer i uken. Dette får vi til på tross av at vi er en klubb uten eget anlegg. Fordi vi har en dedikert trener og engasjerte foreldre.
Og hvorfor snakker jeg om denne gruppen? Når klubbens yngste nå ikke har noe sted å være, skal vi da ta av tiden til de eldste ved ØB? Da rammes deres satsing. Hvis de yngste ikke får et alternativ, da stanser rekrutteringen og klubben vil dø ut. Hvis vi ikke lenger kan tilby svømmekurs, så stanser rekrutteringen og klubben dør ut. Og hvis vi ikke kan tilby svømmekurs, da mister vi klubbens viktigste inntektskilde. Hvordan skal vi klare å drive klubben videre da?

Kommunen har etter vår etterspørsel nå kommet i tale. De sier at de vil ha dialog nå med klubben og oppfordrer oss til å se på alternativer. Selvsagt vil vi gjøre det. Vi legger alle juleforberedelser til side, dropper kakebaking med ungene, og ber om at det fortsatt er ribbe igjen på lørdag. For resten av uken må vi bruke på å finne nødløsninger. Fordi kommunen ikke fant det for godt å ha dialog i forkant!
Om alternativer finnes ved ØB er vi usikre på, og om det er ledig kapasitet i andre kommuners basseng, må vi sjekke ut. Midt i julestria! Takk igjen for gaven!

I høst kunne vi stolt fortelle sponsorer og andre samarbeidspartnere at vi er en klubb i vekst som har tredoblet antall svømmere de siste to årene. Så det føles urettferdig at Eidsberg kommune ikke tar oss på alvor når vi sier at prosjektet med egen svømmehall i Mysen allerede er langt på overtid. Nå må politikerne våkne. Det er ingen grunn til å bruke tid på politisk spill og skyve ansvaret rundt til ulike grupperinger, hvor ingenting skjer – SLUTT Å PRATE, BEGYNN Å HANDLE. Man bygger ikke svømmehall ved å sitte i møter.
Jeg begynte å skrive dette innlegget for å vise at det er stor aktivitet i Mysen Svømmeklubb, at det er mange barn og unge som rammes – for å få frem at det er mer enn bare skolesvømming og offentlig bad som rammes. Og til sammen viser dette at behovet for egen svømmehall i Mysen er absolutt til stede (i fall noen politikere skulle være i tvil).

Så mitt juleønske rettet til kommunens politikere er: Ta ansvar og beslutt fortgang i byggingen av ny svømmehall nå!

Sonja Vedahl
Styreleder Mysen Svømmeklubb og engasjert svømmemamma