Mysen Mannskor og Mannskoret Ljom. Fremst ser vi dirigentene Natanael Svae (t.v.) og Jan Sverre Stensrud, (Foto: Privat)
18. desember 2018

Sørget for julefølelse hos de innsatte

Mysen Mannskor og Mannskoret Ljom fra Rakkestad var innom Indre Østfold Fengsel avdeling Eidsberg og Trøgstad i helgen for å få de innsatte i julestemning. 

Hele 35 personer var på forhånd sikkerhetsklarerte for å komme inn i fengslene. 

– Når alle hadde kommet gjennom sikkerhetskontrollen, som var mye strengere enn på Gardermoen, så ble vi fulgt over i en annen bygning til gymsalen, hvor det var stor plass til både kor og tilhørere, sier Leif Hansen i Mysen Mannskor. 

Mannskorene har øvd på de samme sangene og hadde et program som varte i cirka 45 minutter. 

Opplegget ble satt stor pris på

– Vi fikk mye ros og applaus for sangene våre, og noen sang også med på de mest kjente julesangene i vårt repertoar. Det var til og med en som gikk rundt og takket for at vi kom og ønsket alle oss sangere god jul med et fast håndtrykk, forteller Hansen. 

Etter at konserten i Eidsberg var over ble korene bedt inn i kantina for en liten lunsj, som var stelt i stand av de innsatte. Deretter gikk turen videre til Trøgstad hvor de gjentok det samme programmet der. 

– Vi fikk en forespørsel fra fengselet om det kunne være en mulighet til å få til dette, noe vi svarte ja til med en gang. Men for å være sikre på at vi fikk nok sangere til dette opplegget, så tok vi kontakt med Ljom for å høre om de var interessert i å hjelpe oss med dette, og de sa ja med en gang de også, fortsetter Hansen. 

Julen kan være en vanskelig tid for de innsatte, og da blir et slikt opplegg godt mottatt.

– De som styrer med velferden i fengslene ser at det er et behov for å få til en julefølelse hos de innsatte, sier Hansen. 

Noen av de tolv sangene som ble fremført var «Glade jul», «En stjerne skinner i natt», og «Deilig er jorden».