KONGEVEI: Ordførerkollegene Erik Unaas (H) og Saxe Frøshaug (Sp) er enige om at veien bør hete «Håkon Håkonssons vei». (Foto: Glenn Thomas Nilsen)
4. februar 2019

Vil ha kongenavn på denne strekningen

Nye veinavn i Indre Østfold kommune skal vedtas i Fellenemnda tirsdag.

Sentrale politikere i Eidsberg og Trøgstad, med ordførerne Erik Unaas og Saxe Frøshaug i spissen, har foreslått «Håkon Håkonssons vei» på strekningen fra Momarken-krysset til Skjønhaug.

– Håkonsson er i mine øyne den mest kjente Indre Østfolding gjennom tidene. Født på Folkenborg i 1204, død på Orknøyene i 1263. Jeg er opptatt av å fortelle historiene om Håkon Håkonsson enda mer, sier ordfører Erik Unaas i en pressemelding.

Ett veinavn ønskes også for å slippe velge mellom Mysenveien eller Trøgstadsveien på denne sentrale traseen for riksvei 22.

Ingas vei
– Historien forteller at Håkon Håkonsson vendte flere ganger tilbake til Eidsberg i sitt voksne liv. Moren Inga fra Varteig er kjent som en av Norgeshistorien sterkeste kvinner, hun får også et veinavn på Folkenborg, nær Trond Prest vei, den selviske presten som i lange perioder holdt kongesønnen i skjul for baglere.

Unaas forteller at Håkon Håkonssons vei blir rundt 11 kilometer lang, en vil bli en av de lengste veiene i den nye kommunen.

– Kanskje vi kan få faste Håkon-spel på Folkenborg. Her finner vi jo også bautaen over Håkon Håkonsson, som jeg som ordfører legger ned krans ved 17. mai hvert år. Et av styrerommene på nye Scandic Brennemoen hotell har navnet «Håkon Håkonsson», og neste søndag, 10. februar, har vi det fjerde Baglerrennet fra Eidsberg, fortsetter Unaas.

Flere ønskede veinavn
– Formannskapet i Eidsberg ønsker også at det ved et av de kommende boligområdene, Susebakkeåsen eller Opsahlåsen nordøst, får sin Birkebeinervei og Baglervei. Ordføreren hadde gjerne sett at vi fikk på en Brønderslevs gate og Nässjögata, etter våre nordiske vennskapskommuner gjennom 75 år.

Andre veier:
• Bakkeliveien til Arne Gimmingsruds vei (etter bilgründeren)
• Lyngveien til Ingas vei (etter Inga fra Varteig)
• Parkveien til Gårdsveien (etter naboønske)
• Skolegata til Alf Pettersens gate (etter grenselosen)
• Industriveien til Mørstadgata (for å minnes møbelbyen Mysen)
• Symraveien til Morten Arnts vei (Mortenstuas «grunnlegger»)
• Slituveien til Ultvedtveien (allerede Slituvei i dagens Trøgstad)

Håkon Håkonsson - Wikipedia

Han var sønn av Håkon Sverresson og Inga fra Varteig, født i 1204 på Folkenborg i Eidsberg. Han ble valgt til konge av birkebeinerne i 1217. I løpet av hans regjeringstid ble det slutt på borgerkrigene. Det siste opprøret ble ledet av svigerfaren hans, hertug Skule Bårdsson, som ble drept i 1240.

• LES OGSÅ: Her er innstillingen til nye veinavn