I UTLANDET: Conny Lia fra Hærland koser seg med praksis i Zambia. (Foto: Privat)
1. februar 2019

Hærlending med praksis i Afrika

Mens noen har sin praksis her hjemme, har andre den i utlandet. Conny Lia fra Hærland er èn av dem som er utenlands.

Hun kom til Livingstone i Zambia den 8. januar. Turen dit tok nesten et døgn.

– Vi dro 7. januar fra Trondheim til Oslo, så til Frankfurt og fra Johannesburg til Livingstone i Zambia, sier Lia.

Her skal hun være i elleve uker, der ti av ukene er praksis. Praksisen er i forbindelse med hennes bachelor i ergoterapi. Den første uka var det forberedelser som sto på programmet.

Kunne dere velge selv hvor dere ville ha praksis?
– Vi trekker vanligvis plasser men jeg søkte om å få dra til Zambia. Det var frivillig. Så de som søkte måtte på intervju med skolen, så fikk jeg og Karolin dra, svarer Lia.

(Saken fortsetter under bildet)

MIDDAG: Studentene på en tradisjonell afrikansk middag hos en familie. Conny Lia (nummer tre fra venstre). Foto: Privat

Til daglig studerer hun på NTNU (Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet) i Trondheim. Hun går nå inn i det tredje og siste året der. I juni går turen hjem til Østfold, og planen er da å søke jobb. Hun satser på at det blir jobb i nærområdet.

VIST RUNDT: Tolken viser studentene rundt. (Foto: Conny Lia)

Ikke alene
Det er sju studenter fra henholdsvis Tromsø, Harstad og Finland som bor sammen i et hus rett ved siden av sykehuset de jobber på.

– På mandag, onsdag og fredag jobber vi med ortopediske skader i overkropp (skulder, albue, håndledd og fingre for det meste). På tirsdag og torsdag jobber vi med barn med CP og voksne med slag, sier hærlendingen.

Måten man jobber på hjemme i Norge og der nede er veldig annerledes.

– De har andre metoder og måter å gjøre behandling på her nede i forhold til i Norge. De har lite utstyr og bruker det lille de har, forteller 22-åringen.

(Saken fortsetter under bildet)

AVDELING: Fra ergoterapiavdelingen på sykehuset. (Foto: Conny Lia)

Drar rundt på hjemmebesøk
I løpet av oppholdet skal de også være i landsbygda Muzya tre ganger, hvor det er delt inn slik at de er der en uke om gangen.

– Da bor vi i telt på gården til en familie. Vi drar rundt på hjemmebesøk og hjelper familier som har barn med nedsatt funksjonsevne. Han vi bor hos er med som tolk og viser oss veien. Det er lange avstander mellom folk. Vi er to sykepleiestudenter, to fysioterapistudenter og to ergoterapistudenter, og vi jobber tverrfaglig, sier Lia.

Hvordan synes du det er å ha praksis i Zambia?
– Det er veldig spennende å se kulturforskjellene og hvordan de arbeider her i forhold til i Norge. Det er veldig store forskjeller, svarer hun.

Nå er det regnsesong der nede, men ifølge studenten har det regnet veldig lite.
– De som bor her sier at det er en veldig tørr regnsesong i forhold til hva de er vant til. Det er rundt 30 grader hver dag, avslutter Conny Lia.

LANDSBY: De sju studentene bor i denne landsbyen. (Foto: Conny Lia)