HJEMME PÅ BESØK: Simen Grahnstedt var hjemme i julen og MysenPosten møtte han rett før han satte kursen tilbake til Trøndelag på nyåret. (Foto: Glenn Thomas Nilsen)
26. januar 2019

Fra gokart og racing til fly

Simen Grahnstedt sluttet å kjøre gokart i 2016. I dag holder han på med helt andre ting. MysenPosten har tatt en prat med ham.

Han startet på befalsskolen sommeren 2015 og fullførte året etter.

– Deretter var det 1,5 år med flyteknisk utdanning før jeg fikk tildelt et tjenestested. Jeg flyttet opp til Ørland sommeren 2017, og har vært boende der siden for å avtjene plikttiden, sier 25-åringen fra Mysen.

På Ørland flystasjon jobber han på F-16 Våpensystem.

– Dette innebærer alt fra å laste våpen på F-16 til å vedlikeholde våpensystemet og sørge for at det til enhver tid er operativt og klar til strid, sier Grahnstedt kort fortalt.

(Saken fortsetter under bildet)

Simen Grahnstedt i NM på Rudskogen. FOTO: Glenn Thomas Nilsen
PÅ HJEMMEBANE: Simen Grahnstedt, her fra NM på Rudskogen i 2012. Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen

Virket spennende
Etter endt flyteknisk utdanning på Luftforsvarets skolesenter så skulle man avtjene plikttiden på en av luforsvarets skvadroner/ luftvinger.

– Vi fikk melding om å sende inn søknad til klassesjefene om hvor vi hadde lyst til å jobbe, og eventuelt hvilken flytype vi hadde lyst til å jobbe med. Da vi fikk presentert alternativene, syntes jeg F-16 virket veldig spennende. Relativt sett er det et gammelt fly, men flyet har blitt oppdatert gjennom årene og er allikevel veldig høyteknologisk tross sin alder, forteller han.

(Saken fortsetter under bildet)

OPPLEVELSE: Simen Grahnstedt har også fått fløyet småfly. (Foto: Privat)

Årsaken til at han ville jobbe med våpensystemet er at han syntes det virket som et spennende fagfelt, samt at ingen dager er like.

– Arbeidsoppgavene er varierte, og består av vedlikehold, testing og omkonfigurering av flyet for å tilpasse det til flygerens oppdrag. I tilegg har vi også det overordnede ansvaret for lasting av skarpe våpen, sier Simen.

Halv sesong med gokart
Til tross for utdanning ble det også litt tid til kjøring av gokart.

(Foto: Privat)

– Da ble det kun halv sesong i gokart og Formel Seven etter at jeg kom inn på Luftforsvarets befalsskole. Det ble rett og slett ikke tid til racing, og jeg valgte å prioritere utdanning først. I 2016 fikk jeg akkurat nok fri til å kjøre en sesong i Formel Basic, samt et gokart løp, men etter dette la jeg hjelmen på hylla, forhåpentligvis midlertidig, sier han.

Småfly
– Siden jeg gikk på skole i forsvaret, og ikke hadde tid eller mulighet til å frakte bilen selv til og fra løp, samt fikse bilen mellom løp, tilbød teamet å gjøre dette for meg, slik at jeg kunne bare møte opp med hjelmen i hånda og kun fokusere på å kjøre. Riktignok ble dette litt for godt til å være sant, for bilen jeg ble tildelt var ikke helt på nivå med toppførerne sine biler. Likevel ble det to pallplasser og nesten NM-bronse, fortsetter han.

Etter denne sesongen fokuserte han på utdanning, og etterhvert begynte han å fly småfly isteden.

Simen Grahnstedt slo til og kom på andreplass i helgen. FOTO: Glenn Thomas Nilsen
BLID: Pokalene han mottok i 2012 vises stolt frem. (Arkivfoto: Glenn Thomas Nilsen)