GODT I GANG: Torbjørn Oppedal og Ann-Kristin Olsen. Her med maskinen «Knut». Foto: Glenn Thomas Nilsen
4. januar 2019

Biblioteket moderniserer

Eidsberg bibliotek har den siste tiden holdt stengt for publikum. Årsaken er oppgradering av samlingen hvor man har satt inn brikker i alle bøkene.

– Den viktigste årsaken til at vi gjør brikkingen, og hvorfor vi vil effektivisere selvbetjeningen, er for å frigjøre tid for de ansatte til å drive aktiv formidling, veiledning av publikum, lage utstillinger, planlegge og holde arrangementer med mer, sier biblioteksjef Elin Brandsrud.

Saken fortsetter under bildet

Elin Brandsrud. Foto: Glenn Thomas Nilsen

De har nå vært gjennom store deler av samlingen, og er godt over halvveis i brikkingen av bøkene.

– Vi har kjøpt 41.000 brikker, og tanken er at vi skal bruke dem opp innen midten av januar. Vi setter inn RFID-brikker, en microchipbrikke, i hver bok som skal være leselig når man bruker selvbetjeningsautomaten. Det er et skritt mot et meråpent bibliotek, forteller Brandsrud.

Åpner igjen til uken
Brandsrud og resten av gjengen startet arbeidet 1. desember, og brukte to dager i romjula på dette. Arbeidet fortsatte denne uken.

– Vi åpner den 7. januar, og da håper vi at vi er nesten gjennom, men jeg tror ikke at vi er ferdig med alle da. Så vi kommer nok til å holde på litt uti januar også. Planen er å gjøre mest mulig nå når vi er stengt, sånn at vi er mer tilgjengelig for brukerne når vi åpner igjen, sier biblioteksjefen.

Er det nå mulig at man kan gå inn og låne bøker uten at dere er på jobb?

– Vi håper at Eidsberg bibliotek blir meråpent på sikt, slik at lånere da skal kunne låse seg inn tidlig om morgenen eller på kveldstid og låne, svarer hun.

Saken fortsetter under bildet

BRIKKENE: Slik ser brikkene ut. Foto: Glenn Thomas Nilsen

Har maskin som hjelper til
Biblioteket har fått låne brikkemaskinen «Knut» fra leverandøren av biblioteksystemet. Dette er et rullebånd som man kjører bøkene gjennom, og leser strekkoden som er bak på bøkene og brikker dem.

I følge Brandsrud er den effektiv, og kjører gjennom 600 bøker på en time eller halvannen.

Hun innrømmer at det har vært mye jobb i det siste, men at med maskinen går det mer effektivt.

– Vi må fortsatt ta hver enkelt bok og kjøre gjennom, og lese strekkode og få på brikke. Så det tar tid. Men den maskinen hjelper oss til at det går litt raskere, enn om vi skulle båret alle bøkene frem til skranken og lagt på én og én brikke manuelt, avslutter hun.